
tjänster.
Här nedan listas några exempel på de tjänster som erbjuds. Detta är dock endast ett urval, då alla idéer inom yrkesområdet välkomnas varmt. De uppdrag som kommer in är alla unika, därför kommer vi tillsammans överens om en kostnad som passar just er. Vid intresse erbjuds kostnadsfri offert. Jag arbetar antingen efter fasta priser eller en kombination av ett fast pris samt timkostnad.
kundresan - steg för steg.
webbdesign.
Behöver du eller ditt företag hjälp med hemsida är jag gladeligen den som tar fram den till dig. Det här är något jag tycker är riktigt roligt. Tillsammans kommer vi fram till vad det är du är ute efter, för att sedan sortera upp och sammanställa allt. Efter det börjar vi skapa din hemsida, som inte kommer ha några onödiga finesser eller krångliga funktioner som bara är i vägen och stör. Vi försöker hålla en så enkel design som möjligt där endast det du faktiskt håller på med och vill nå ut med lämnas kvar. Presenterat på ett snyggt, tydligt och tilltalande sätt. Jag använder mig vanligtvis av kodning när jag bygger hemsidor, då det är lättare att möta de behov och önskemål som uppkommer på så sätt. För support, redigering eller annat efterarbete säger du till mig så kommer vi överens om en passande lösning.
varumärke och grafisk profil.
Varumärkesuppbyggnad eller “branding” innebär att vi tillsammans tar vi fram en grafisk manual med typsnitt, färger, eventuella mönster, bilder eller dylikt. För att visa upp själen i ditt företag och förstärka det du vill säga och nå ut med. Detta kommer tillslut att representera ditt varumärke. Har du till exempel en bild, plats eller något annat som kanske skapade idén till din verksamhet kan man utgå från det för att hämta inspiration och bygga upp din grafiska profil med.
logotyp.
Vi kommer tillsammans ta fram text och symbol, endast symbol och endast text. Eller om du vill ha bara något utav det. Denna levereras digitalt i form av filer i olika filformat, bland annat vektoriserade (vilket innebär att du kan förstora eller förminska den hur du vill).
tryckdesign.
Tillverkar designen till dina affischer, inbjudningskort, visitkort, flyers, prints eller om det är något annat du kommer på att du vill ha hjälp med. Dessa levereras digitalt tillsammans med tips på seriösa tryckerier i branschen, efter dina önskemål.
Få ditt eller din väns hus avbildat, läs mer här:
digital design.
Digital design för sociala medier, annonser, nyhetsbrev eller olika typer av e-dokument för att ta några exempel. Arbetet levereras digitalt, via mail eller liknande. Vi tar tillsammans fram exempelvis en rad annonser med erbjudanden, kommunikation, kommande event, information eller dylikt, som du också kan återanvända igen eller i tidningar, flyers eller andra utskick.
grafiska Ord och begrepp.
Domän
Det är namnet eller adressen till hemsidan, t ex www.hemsida.se alltså. Detta brukar kosta pengar om du vill välja din helt egna adress med ändelser som .se eller .com, många sidor erbjuder dock att deras namn också finns med i domänen kostnadsfritt.
Webbhotell
Det är en server vilken man tillslut lägger ut sidan via. Hosting, host, värd eller webbhotell är precis samma sak. Man erbjuder plats för din hemsida att läggas ut på, som man oftast får betala för.
SEO
Förkortningen SEO betyder "search engine optimizing" eller sökmotor-optimering, alltså att sätt att optimera webbsidan för att den ska synas mycket och bra på till exempel google. Detta kan göras på många olika finurliga sätt för att google ska upptäcka sidan. Man vill hamna högt upp på sökmotorn eller "ranka" som det också kallas, helst vara på sida ett. Man kan också välja en "sponsrad plats" alltså ha betalat för platsen. Att ha hamnat högt utan att ha betalat för det kallas för "organisk rankning".
HTML
Ett sätt att koda hemsidan på, som i huvudsak består av innehållet på hemsidan, såsom text och bild.
CSS
Ett annat sätt du också använder vid kodning, som är det du redigerar innehållet med. Såsom färger, teckensnitt, storlekar, mellanrum, placering osv.
Responsive
Att webbsidan fungerar både på dator och mobil på ett bra sätt.
Filformat
Några vanliga filformat du jobbar med i design är png, jpg, tiff, pdf, eps och svg. En grundprincip att ha med sig är desto mindre filen är, desto sämre foto. Men också att desto större filen är på en hemsida, desto segare laddar sidan. Vid foton föredrar man tiff eller jpg men också png. Vill du ha en genomskinlig del i din bild behöver du spara som png, eps eller svg. Även tiff och pdf kan hantera genomskinlighet i vissa fall. Vill du göra ikoner, knappar logotyper eller liknande där man vill ha skarpa kanter sparar du i t ex pdf, eps eller svg. Då kan du även förstora eller förminska filen så mycket du vill och den behåller ändå sin form. Detta kallas även för vektoriserade format.
Sans seriff och antikva
De två vanligaste typsnittsvarianterna heter antikva och sans seriff. Antikvor kallas också för seriffer. ”Seriffer” är de små klackarna på bokstävernas ändar. Dessa är vanliga i t ex tidningar eller böcker, i och med att dess form är mer lättläst i tryck. Ett exempel på en klassisk seriff (eller antikva) är Times New Roman. Ordet ”sans” är franska och betyder ”utan”. Så sans seriffer betyder alltså utan seriffer. Arial är ett exempel på en vanlig sans seriff. De är alltså de rakare bokstäverna som är lättare att läsa på skärmar exempelvis. Så seriffer (eller antikvor) är bokstäver med klackar och gör sig bäst i tryck eller löpande text. Sans seriffer är raka bokstäver utan klackar och gör sig bäst på skärm eller i tabeller. Andra exempel på typsnittsvarianter är script, slab seriff eller didot.
Opacitet
Opacitet betyder egentligen transparens, alltså genomskinlighet.
Papperets kvalitet, vikt och ton
Papperets kvalitet, vikt och färgton påverkar resultatet vid tryck. En lätt gul ton på pappret underlättar läsligheten och med en matt yta undviker man reflexer vid sträckläsning. Har pappret hög opacitet, alltså att det inte är så genomskinligt, förhindrar det att baksidans och följande sidas text lyser igenom. Man mäter papprets tjocklek i vikt. Ett vanligt kontorspapper är ofta 80g, en tjock kartong ligger kanske på omkring 300g. Vikten gäller ursprungsarket, alltså om ett A4 ligger på 80g, är det A1-arket som väger så mycket.
CMYK och RGB
Det finns två stora färgmodeller som är vanligast i design. Modellen RGB är en förkortning för red, green och blue. RGB används främst på skärmar och kräver bakgrundsbelysning, på så vis kan man få fram klara färger och neonfärger men som bara syns på skärmar. Vid tryck och utskrift använder man istället en färgmodell som kallas CMYK, som står för cyan, magenta, yellow och key color (svart). Istället för den ljusa bakgrundsbelysningen trycker man CMYK på vit bakgrund vanligtvis (papper osv). Ju mer färg som appliceras med CMYK, desto mörkare blir resultatet. Ju mer färg som används i RGB, desto ljusare blir det.
Pappersformat
Under slutet av 1700-talet tog man fram en pappersstorlek från vilken alla övriga format skulle göras genom delning. Originalstorleken hade måtten 841×1 189 mm, ett så kallat A0. Därefter viker man pappret på mitten och får ut format som A3 på 420x297mm, A4 på 297x210mm, A5 på 210x148,5mm. Långsidan på ett A4 är alltså lika långt som kortsidan på ett A3 t ex. Pratar man pappersvikt utgår man vanligtvis från ett A1-papper.
jag vill ha offert!
Skriv ett mail där du beskriver ditt uppdrag så utförligt du kan, så skickar jag tillbaka en offert så fort jag har möjlighet.